17 Şubat 2014 Pazartesi

BİTKİ FUNGAL HASTALIKLARI

BİTKİ FUNGAL HASTALIKLARI
Funguslar; Ufak Mikroskobik  Eukaryotik hücreye  sahip canlılardır. Genel olarak 0-35 ° C ‘ler arasında yaşayabilirler. Ancak optimum sıcaklık  0-30 ° C ‘ler arasındadır. Gerek gelişmeleri ve gerekse  üreyebilmeleri açısından yüksek nemli ortamları tercih ederler.
         Bütün yüksek bitkiler en az birkaç fungusun tehdidi altında bulunmaktadır.
         Funguslar tek başlarına bitkilerde yüksek kayıplar oluşturmaktadır. Bunlar gelişen bitkiler üzerinde olduğu kadar, hasat edilmiş ürünlerde de büyük zararlar yaparlar.
Fungal Hastalıkların Simptomlar: İki tür simptom gösterirler.
1-Nekrotik simptomlar
2-Bitki organlarının Bozulması
1-Nekrotik simptomlar
Kök çürüklüğü
Kök boğazı çürümesi
Baygınlık, çökerten
Kanser
Antraknoz
Yaprak lekeleri
Mildiyö
Çürüklük
Solgunluk
Pas
Külleme
2-Bitki Organlarının Bozulması ve Aşırı Büyüme
Kök Uru (kalınlaşma)
Yaprak Kıvırcıklığı
Fungusların yayılma yolları: Funguslar üç şekilde yayılırlar.
1-Hava ile yayılan ,
2-Topraktan yayılan ,
3-Tohum ve vejetatif üretim materyalinden geçen hastalıklar
Hava ile yayılan hastalıklar:
         Hastalık etmeninin çoğalma yapıları hava hareketlerine bağlı olarak süratle yayılma özelliğine sahiptir.
         Havadan bulaşan hastalıklar tarlalarda homojen bir dağılım gösterirler.
         Hava hareketleriyle kısa zamanda uzun mesafelere yayılabilen bu hastalıklara karşı mücadele tek bir tarlada kalmayıp, geniş alanları içine alacak şekilde yapılmalıdır.
         Mildiyö
         Külleme
         Yaprak leke Hastalıkları
         Pas hastalıkları
Topraktan geçen hastalıklar:
         Çökerten
         Solgunluk
         Beyaz çürüklük
         Kök çürüklüğü hastalıkları
Tohum ve vejetatif üretim materyalinden geçen hastalıklar
         Bu yolla yayılan hastalıklar bir yıldan diğerine tohum ve vejetatif üretim materyali ile taşınırlar.
         Tohumla taşınanlarda, enfeksiyon düzeyi özellikle tohumun çimlenmesi süresince çevre faktörlerine bağlıdır.
         Tohum ve vejetatif üretim materyalinden geçen hastalıklara örnek olarak antraknoz ve patetes mildiyösü gibi hastalıkları verilebilir.
Hava ile yayılan hastalıklarla mücadele
Kültürel Önlemler
         Bulaşık bitki artıkları toplanıp yok edilmeli
         Tohumluk hastalığın görülmediği sağlıklı yer ve bitkilerden alınmalı
         Fazla sulamadan kaçınılmalı
         Sık ekim yapılmamalı.fidelikler sık sık havalandırılmalı
         Münavebe uygulanmalı
         Hastalığın konukçusu olacak muhtemel yabancı otlarla mücadele yapılmalı
         Fazla azotlu gübre verilmemeli
Kimyasal mücadele
         Yeşil aksam ilaçlaması
         Tohum ilaçlaması
Toprak ile yayılan hastalıklarla mücadele
Kültürel Önlemler
         Patojen ile bitkinin bir araya gelmesini engellemek ve konukçu bitkinin çevresindeki inokulumu azaltmak
    - Bulaşık olmayan tarlada temiz tohum kullanmak
    -  Uygun ekim zamanı ve ekim derinliği, ekim nöbeti, uygun sulama (damlama) ve toprak solarizasyonu ve yeşil gübreleme
         Hastalık gelişimini engelleyen koşullar oluşturmak
     - Sık ekimden kaçınmak, toprak drenajını sağlamak, uygun gübreleme yapmak
Kimyasal mücadele
         Tohum ilaçlaması
         Toprak ilaçlaması (fidelerin ve seraların boş olduğu dönemlerde)
         Fidelik ilaçlamaları
Tohum ve vejetatif aksamla yayılan hastalıklarla mücadele
Kültürel mücadele
         Temiz tohum alınmalı
         2-3 yıllık münavebe uygulanmalı
         Hasat sonrası tohumluğa ayrılacak olanlar yayılmak suretiyle güneş altında kurutulmalı.tohum ayrıldıktan sonra da depoya alınmalı
         Hastalıklı bitkiler sökülerek tarladan uzaklaştırılmalı
         Ekim esnasında tohumların normal derinliğe düşmeleri sağlanmaları
         Dayanıklı çeşit kullanılmalı
Kimyasal mücadele
         Tohum ilaçlaması
         Yeşil aksam ilaçlaması


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder