Dünyanın birçok ülkesinde yetiştirilmektedir. Bu ırkın en büyük özelliği geniş göğüslü olmasıdır. Altı ayın sonunda erkekler 11–12 kg. canlı ağırlığa, dişilerse 8–9 kg. canlı ağırlığa ulaşır. Genellikle 28 haftada cinsi olgunluğa ulaşır. Yumurta rengi beyaz olup kahverengi beneklidir. Yumurta verimi 40–70 arasındadır. Ortalama yumurta ağırlığı 85 gr' dır. Uçma tüyleri beyaz çizgili siyah, kuyruk tüyleri beyaz kenarlı siyahtır.
BEYAZ HİNDİ IRKI
Bu ırkın kökeni bronz ırkı olduğu söylenir. Tüyü beyaz, bacak ve parmakları solgun pembe, sakalı siyah renktedir. Kesilip temizlendikten sonra üzerinde küçük hav tüyleri pek görünmez. Yumurta verimi bronz hindi kadardır. Yumurtaları beyaz, üzeri kahverengi beneklidir. 26 haftada cinsi olgunluğa erişir. Meşhur beyaz hindi ırkları Avusturya, Hollanda ve İngiliz beyazlarıdır.
BLUE SLATE IRKI
Blue slate hindi ırkı genellikle kül rengindedir. Baş, boğaz ve boyun bölgesi mavi beyazımsı renktedir. Hafif boynuzumsu gagası vardır, gözler kahverengidir. İncik bölgeleri ve ayak parmakları pembemsi renk tonlarındadır. Erkek hindiler 23 kg'a kadar ağırlığa ulaşabilirler. Dişi hindiler ise 14 kg'a kadar ulaşabilirler.
1874'te Amerikalı kümes hayvanı birliği tarafından kabul edildi. Amerika da popüler bir hindi ırkıdır.
HİBRİT HİNDİ IRKI
Hindi yetiştiriciliği ileri olan ülkelerde beyaz hindi ırklarının birbirleriyle melezleme yapılması neticesinde elde edilmişlerdir. Bu ırkların saf ana ve baba hatlarından suni tohumlama yoluyla yumurta alınmakta olup, bu yumurtalardan hindi palazı elde edilmektedir. Bu hibrit hindi ırkları genelde ağır hindi ırkları olup, kümes şartlarında beslenmesi zorunludur. Meraya çıkamazlar 26 haftalık besleme sonunda kesildiğinde erkekler 19-20 kg. dişileri 10-11 kg et verebilir. Cinsi olgunluğa 30 haftada ulaşır. Yıllık 40-70 adet yumurta verir. Dünyada A.B.D. Kanada, İngiltere, İtalya, Fransa ve İsrail kendi hibrit hindi ırklarını üretmiş ve alıcı ülkelere yumurta, palaz satışı yapmaktadırlar.
NARRAGANSETT IRKI
Kökeni Avrupa olarak bilinse de Kuzey Amerika'da geliştirilmiş ve bu bölgeye özgü bir hindi ırkıdır. Narragansett hindi ırkı bronz ırka benzerlik gösterir. Tüy renkleri griden beyaza kadar değişen renk tonlarındadır. Kırmızıdan mavimsi beyaza kadar değişen renk tonlarında bir sakalı mevcuttur. Gagası renkli ve boynu, başı tüysüzdür.
Narragansett hindi ırkının annelik içgüdüsü gelişmiş ve sakin bir mizaç yapısı vardır. Erken yaşta olgunlaşırlar. Yumurta verimi yüksektir. Et kalitesi mükemmeldir. Genç Narragansett hindi ırklarının et tutma kapasitesi erkeklerde 22-28 dişilerde ise 12-16 kg arasında değişir.
ROYAL PALM IRKI
Royal palm çarpıcı, çekici, küçük boy hindi çeşididir. Tarih de çeşitli isimlerle anıldığı bilinmektedir Avrupa kökenli bir hindi ırkıdır. 1971 yılında Royal Palm Amerikan Tavukçuluk Derneği'' tarafından tanınmıştır. Royal palm hindi ırkının rengi keskin bir kontras özelliğine sahiptir. Genellikle metalik siyah tüyler üzerinde beyaz tüyler vardır. Mavimsi beyaz kafa, hafif bir boynuz gaga, kırmızı ve mavimsi boyun, incik bölgesi ise kırmızı ve pembe tonlarındadır.
Dünyada ticari amaçlı yetiştiriciliği pek yapılmamakla birlikte ev üretimi ve küçük işletmelerde üretimi uygundur. Böcek zararlıları ile biyolojik mücadelede çok etkili bir hindi ırkıdır.
SİYAH HİNDİ IRKI
Anavatanı İngiltere'dir. Orta büyüklükte olup, et kalitesi iyidir ve göğüs eti boldur. Tüyleri yeşil cilalı siyahtır. Yumurta verimi yıllık 60–70 adet olup, ortalama 75 gr.
SARI HİNDİ IRKI
a) Bourbon Kırmızısı : Orta ağırlıktadır. Yalnızca Amerika'da yetiştirilmektedir. 24-28 haftalıkken cinsi olgunluğa erişir. Rengi kırmızımtırak kahve olup, kanat kuyruk tüyleri beyaz, tunç ve kırmızı karışığıdır. Bacakları pembemsi kırmızıdır.
b) Jersey Buff : Küçük tip hindilerdir. 26 haftalıkken cinsi olgunluğa erişir. Rengi göğüs hariç sarımsı, kırmızı, göğüs tüyleri erkekte siyah uçlu, dişide beyaz uçludur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder